Dårlig ordforråd, tale og matematikkforståelse samt dårlige resultater på de nasjonale matematikkprøvene

13.01.2021

Ny forskning, University of Bristol januar 2021

Barn født av kvinner med lavest inntak av vitamin B12 hadde økt risiko for dårlig ordforråd etter 24 måneder, redusert evne til å kombinere ord etter 38 måneder, dårlig taleforståelse etter 6 år, dårlig matematikkforståelse på skoleår 4 og 6 (8-9 og 10-11 år), og dårlige resultater på de nasjonale matematikkprøvene (13 år).

En ny studie publisert i Nutrition Research har funnet at barn født til en mor med lavt inntak av vitamin B12 under graviditet hadde økt risiko for uønsket utvikling spesifikk for visse tale- og matematiske evner.
Studien , fra professor Jean Golding og kollegaer ved University of Bristol, brukte data fra den anerkjente langsiktige helsestudien Children of the 90s.

Informasjon om detaljer om dietten til nesten 14 000 gravide ble samlet inn av Children of the 90s study (også kjent som Avon Longitudinal Study of Parents and Children eller ALSPAC ), basert i Bristol, Storbritannia. Barna deres har blitt fulgt opp gjennom årene og deres evner testet på forskjellige tidspunkter. En publikasjon i tidsskriftet Nutrition Research rapporterer om resultatene av å sammenligne barn født til kvinner som spiste en diett relativt lav i vitamin B12 med barn hvis mødre spiste en diett høyere i vitaminet.

Professor Golding forklarte: «Mange næringsstoffer i svangerskapet har gunstige effekter på hjernen til det ufødte barnet, med resulterende forbedrede barndomsevner med hensyn til intelligens og pedagogiske evner. Det er imidlertid uklart om vitamin B12 har en lignende effekt.

"Vitamin B12 finnes i matvarer som kjøtt, fisk, egg, ost, melk og noen berikede frokostblandinger. For veganere og vegetarianere er Marmite en rik kilde til vitamin B12 og andre B-vitaminer. "

Forskere sammenlignet 29 forskjellige testresultater, hvorav 26 viste seg å variere med nivåer av vitamin B12, en langt høyere mengde enn forventet.

Mødrene som hadde en diett med lite vitamin B12, skilte seg imidlertid fra resten av befolkningen i 9 forskjellige uavhengige trekk. Når disse faktorene var tatt i betraktning, var det ingen gjenværende effekter med sosial klasse eller andre sosioøkonomiske mål. Disse ni variablene ble alle tatt i betraktning når de vurderte mulige effekter av mors kosthold under graviditet på avkomets evner.

Mens mange av forskjellene som lese- og staveevner, samt aspekter ved IQ kunne forklares av andre bakgrunnsfaktorer, var det 6 assosiasjoner som ikke kunne forklares bort. Disse indikerte at barn født av kvinner med lavest inntak av vitamin B12 hadde økt risiko for dårlig ordforråd etter 24 måneder, redusert evne til å kombinere ord etter 38 måneder, dårlig taleforståelse etter 6 år, dårlig matematikkforståelse på skoleår 4 og 6 (8-9 og 10-11 år), og dårlige resultater på de nasjonale matematikkprøvene (13 år). Det var ingen signifikante assosiasjoner med mental aritmetikk, noe som indikerer at matematikkresultatene var spesifikke for en resonnementskomponent i stedet for beregningsevner.

Tallene som var involvert i disse resultatene var som følger: 24 måneders vokabular (n = 9140); kombinere ord på 38 måneder (n = 8833), dårlig taleforståelse ved 6 år (n = 7647), dårlig matematikkforståelse på skoleår 4 og 6 (8-9 år (n = 4093) og 10-11 år (n = 6142), og dårlige resultater på de nasjonale matematikkprøvene (13 år (n = 8215).

Professor Golding fortsatte:

 "Vi konkluderte med at hvis en gravid kvinne har et lavt inntak av vitamin B12, kan det ha negative effekter på barnets nevrokognitive utvikling som er spesifikk for visse tale- og matematiske evner. Disse resultatene er spennende, men må bekreftes i andre langsgående studier. I mellomtiden er det fortsatt hensiktsmessig å anbefale et variert kosthold for alle gravide, og for de som spiser få eller ingen animalske produkter, bør det fremmes inkludering av berikede matvarer og / eller gjærekstrakt. "