Gruppetur til Auwerda og Kliniek B12- Amsterdam

Amsterdam, gruppe-tur

Jeg har organisert to gruppe-turer til Amsterdam og B12-klinikken. Nå er jeg i gang med den tredje. Dr Auwerda vil ha maximum 8 konsultasjoner men turene er også åpen for de som ønsker å være med som pårørende eller bare for turen sin del.

Vi reiser torsdag, konsultasjonene er fredag og hjemreise lørdag.

Forarbeid

Det kreves litt arbeid i forkant av turene, både av meg og de som skal være med. Først må jeg få en dato fra klinikken, deretter må hotell bestilles. Dette er min jobb, hver enkelt må bestille sin egen flybillett. I tillegg må alle ha med utskrift av journalen sin og utskrift av blodprøver. Blodprøvesvar fra FØR behandling er påbegynt er det aller beste, men han ser på alle svar. Det som blir vurdert er; B12, folat, stoffskifte, D-vitamin, osv. Men det viktigste av alt er SYMPTOMENE! - Så jeg anbefaler at alle å skrive en liste over symptomene sine i forkant. Det er garantert at du glemmer halvparten under konsultasjonen. De minuttene går fort!

Messenger og vennskap

Jeg lager en egen messenger-gruppe til de som melder seg på. Der er det mulighet å stille spørsmål, og jeg gir generell informasjon om hva som foregår på turen. Når turen er ferdig, blir de som ønsker det, invitert til å være med i en egen fb-gruppe som er opprettet for alle som har vært med på gruppe-turer. Her utveksles erfaringer og mange nyttige tips. Mange gode vennskap blir skapt på disse turene, og jeg har kontakt med de fleste nå i ettertid.

Flybiletter og hotell

Når påmeldingene er klare, prøver vi så godt som mulig å samordne flybillettene slik at det ikke blir så mye venting på flyplassen. På de to forrige turene har vi ventet på flyplassen til alle har ankommet. Vi har da tatt oss et måltid mat på Schippol mens vi ventet.

Deretter tar vi drosje samlet til hotellet. Det koster ca 100 kr pr person. Hotellet tilbyr dobbeltrom med enkeltsenger. Så det billigste alternativet er å dele rom. Pris pr. rom er ca. kr 4000,- for to netter. Dette er inklusiv frokost.

De fleste tar seg en hvil. Så samles vi til felles middag «rett rundt hjørnet». En restaurant som tilbyr noe for alle. Erfaringen tilsier at det blir tidlig kveld.

Konsultasjoner

Dagen konsultasjonene skal være blir travel. Vi møtes til frokost kl 7.00. Jeg bestiller drosje en time senere som henter oss og kjører til klinikken. Denne koster ca 100,- pr. pers.

Dr Auwerda og hans assistenter møter oss på klinikken kl 9.00 hvor vi alle får en felles presentasjon om klinikken og hans arbeid med pasienter som har B12-mangel.

Etter presentasjonen er det tid for enkeltkonsultasjoner. Dette foregår på engelsk. Jeg anbefaler alle å ha med seg en person inn da det er alltid noe en ikke får med seg som den andre husker. Jeg stiller meg til rådighet, og jeg har nok vært med på de fleste konsultasjonene. Konsultasjonen varer ca 45 min. Etter konsultasjonen får en resept, og apoteket er i samme bygg så en henter medisinene der. En tar disse med tilbake til kontoret og får satt en injeksjon av sykepleier. Her får en også opplæring i å sette injeksjon selv om en ønsker det.

Resept

Resepten består av Hydrocobamine (B12-ampuller), 5mg folsyre og brukerutstyr. Han skriver også ut vitamin D til de som trenger det. De fleste får med seg ampuller, folsyre og utstyr til 4-5 mnd forbruk. Du får med et brev til legen din i Norge (behandlingsplan) hvor Auwerda oppfordrer fastlegen din til å overta behandlingen som er gitt. Det blir tatt en evaluering av planen etter 4 mnd. pr. mail der Auwerda justerer dosering hvis det er nødvendig.

Pris for reise og opphold

Konsultasjonen koster ca. kr 3000,-. Det er inklusiv en behandlingsplan som hver enkelt får på mail uken etter vi er kommet hjem.

Av de som har vært i Amsterdam, viser det at ca. halvparten får videre behandling hjemme. Vi som ikke får behandling her i Norge av fastlegen vår, sender en mail til klinikken og får ny resept. Den må hentes personlig, og det må også medisinene på apoteket. Da skriver han gjerne ut for ett års forbruk. Dette er lov å ta med seg gjennom tollen, så lenge det er dokumentert at det er dine. Dokumentasjon får en på klinikken og alle vitaminene blir merket med ditt navn (som de gjør her hjemme). En må ta vare på kvitteringene på apoteket. Da er all dokumentasjon i orden og lovlig.

Ett års forbruk av ampuller, folsyre og brukerutstyr kostet meg i april ca 1000,-. Da tar jeg injeksjoner to ganger ukentlig.

Klinikkbesøket, tilbake til hotellet og tid for mat.

Alle venter på hverandre på klinikken også. Det blir servert mat og drikke på klinikken som de spanderer. For noen kan nok dette kanskje bli en lang og slitsom dag, men verdt det!

Vi tar metroen tilbake til sentrum etter konsultasjonene og spaserer til hotellet. Det tar ca 7-10 min. Er det veldig ruskevær er det mulighet å ta drosje.

Når vi er tilbake på hotellet er det fritt frem hva folk vil gjøre. Vi har pleid å avtale et møtetidspunkt i resepsjonen så går vi ut å spiser middag sammen.

Hjemreisedagen er lørdag og hver enkelt kommer til frokost når de ønsker. Det er utsjekking av hotellet kl 11.00 men de oppbevarer bagasjen for oss til vi tar drosje tilbake til flyplassen.