Hvorfor bør Metformin-brukere få testet B12-nivåene sin?

04.11.2019


Diabetes Prevention Program Resultater (DDPOS) er en av de største og lengste studiene av metforminbehandling. 

En analyse av denne studien, publisert i Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, viste at langvarig metforminbruk økte risikoen for senket vitamin B12-nivåer.

 Når du kontrollerte for alder, kjønn og BMI, var det 13 prosent økt risiko for B12-mangel for hvert år av total metforminbruk.


Hvorfor skjer dette?

 Det antas at metformin kan påvirke absorpsjonen av vitamin B12 i tynntarmen.

Hva er Metformin?


Metformin fungerer som en insulin-sensitizer for å redusere produksjonen av glukose. 

Det er ofte foreskrevet til personer med type 2-diabetes, PCOS og svangerskapsdiabetes. Andre navn på metformin inkluderer glukofag, glukofag XR, glumetza og fortamet.


Metformin senker blodsukkernivået og insulinnivået på flere måter. Det demper leverens produksjon av glukose, øker følsomheten til leveren og cellene for kroppens eget insulin, og reduserer absorpsjonen av karbohydratene du bruker.
Metformin har vist seg å forbedre både insulin og lipidnivå (kolesterol) hos kvinner med PCOS. Det kan også bidra til å forbedre eggløsningen.

Viktigheten av vitamin B12

Et vannløselig vitamin, B12, er viktig for nerveledning, mental funksjon, DNA-syntese og dannelse av røde blodlegemer. Vitamin B12 finnes først og fremst i animalske produkter som fisk, kjøtt, fjærkre, egg, melk og andre meieriprodukter. Den anbefalte daglige mengden vitamin B12 for de fleste voksne er 2,4 mcg.

Symptomer på B12-mangel inkluderer visse typer anemi, nevropati, kronisk tretthet, hukommelsestap, forvirring, humørsvingninger og til slutt, til og med demens.

Metforminbruk og vitamin B12-mangel

Diabetes Prevention Program Resultater (DDPOS) er en av de største og lengste studiene av metforminbehandling. En analyse av denne studien, publisert i Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, viste at langvarig metforminbruk økte risikoen for senket vitamin B12-nivåer. 

Når det ble  kontrollert for alder, kjønn og BMI, var det 13 prosent økt risiko for B12-mangel for hvert år av total metforminbruk.

Hvorfor skjer dette?

Det antas at metformin kan påvirke absorpsjonen av vitamin B12 i tynntarmen.

Metforminbruk, personer med PCOS, og B12-mangel

Andre studier har vist at metformin kan påvirke nivåene av vitamin B12 i så lite som tre måneders bruk. Jo høyere metformindose, desto mer mangelfulle var vitamin B12.

Gjennomsnittlig dose metformin for kvinner med PCOS er 1.500 mg til 2.000 mg daglig.

 Flertallet av kvinner med PCOS tar høye doser metformin for langvarig bruk, noe som øker risikoen for vitamin B12-mangel. 

( Polycystisk ovariesyndrom (PCOS) Polycystisk ovariesyndrom (PCOS) er en tilstand som kjennetegnes av symptomer som økt nivå av mannlige kjønnshormoner, mange små blærer (cyster) på eggstokkene og sjeldne og/eller uregelmessige menstruasjoner.Hvordan diagnostiseres en vitamin B12-mangel?) Link

En enkel blodprøve kan fortelle deg nivået av vitamin B12. Kontroll av metylmalonsyre (MMA) er en annen, mer følsom test som mer nøyaktig kan gjenspeile vitamin B12-status.


Noen forskere mener at labreferansen for normale B12-nivåer (mellom 190 og 950 pg / ml) er satt for lavt. De mener at symptomer på mangel kan dukke opp i nivåer under 400 pg / ml. 

Hvis du tar metformin, er det lurt å få testet nivåene hvert år, slik at du har en basislinje.

Mangel på vitamin B12 er veldig alvorlig, og påvirker humør og energi og kan føre til permanent og irreversibel nevropati (nerveskade).Symptomer på B12-mangel inkluderer visse typer anemi, nevropati, kronisk tretthet, hukommelsestap, forvirring, humørsvingninger og til slutt, til og med demens.