‼️Fallgruver i diagnostikk og behandling

Fallgruver i diagnostikk og behandling

Fallgruver i diagnostisering og behandlingen av B12-mangel

Flere og flere pasienter henvender seg til oss med vitamin B12-relaterte plager som ikke (lenger) behandles. Årsaken er for eksempel lave normale verdier eller umålte B12-verdier, fordi det ikke er noen anemi er tilstede. Noen ganger avbrytes behandlingen etter den første dosen med IM-injeksjoner. Selv om fallgruvene nedenfor også er tydelig angitt av NHG i den nye retningslinjen, finner vi det viktig å tydelig identifisere misforståelser i diagnose og behandling.

 1. B12-mangel oppstår ofte uten anemi. Siden 1901 har det blitt publisert om symptomer før anemi og unormal hematologisk blodtelling.

Når det er mistanke om symptomatisk B12-mangel, er det viktig å utføre en B12-bestemmelse i serum (i tillegg til andre bestemmelser for å utelukke andre sykdommer, for eksempel skjoldbruskkjertelsykdom og Lyme, for eksempel), selv om ingen anemi har blitt oppdaget. Den fremdeles utbredte misforståelsen om at anemi må være tilstede ellers for å ha en 'sann' B12-mangel, forårsaker mange unødvendige feildiagnoser (Iqtidar, 2012) og dermed mye lidelse (og kostnader). Se også de foreløpige resultatene av vår egen forskning på B12-mangel og forholdet til anemi (n = 161541): https://wp.me/P5dzwH-7i . WHO- og NHG-retningslinjer henviser også til denne stillingen.

2. Å måle vitamin B12-verdien under eller etter behandlingen for å teste effektiviteten av behandlingen gir ingen mening. Verdien må være høy. Biokjemi korrelerer ikke med kliniske tegn. Se også punkt 4, merknad 2.

  Se også punkt 3.

  Tilskudd (2x per uke intramuskulært eller dypt subkutant i 5 uker, eller 1 ganger per uke i 10 uker 1000 mcg hydro (xo) kobalamin B12-injeksjoner) brukes først tilstrekkelig i tilfelle fastslått mangel. Hvis målt nå, bør B12-verdien være veldig høy. Dette bør ikke være en grunn til å stoppe injeksjonene.

  MMA / homocystein testing etter tilskudd?

  Det inkluderer testing av MMA / homocystein. Hvis disse har falt til normale verdier, indikerer det bare at behandlingen fungerer. 

  Det faktum skal ikke brukes til å måle effekten av behandlingen ('verdiene er gode nå, så vi stopper behandlingen'). Se også NHG-retningslinjen ('testing makes no sense'). 

  Tilskudd kan bare reduseres til en vedlikeholdsdose når plagene stort sett har forsvunnet og det må gjøres trinn for trinn. Å stoppe behandlingen helt (fordi B12 / MMA / homocystein-nivåene har kommet tilbake til normale nivåer) mens årsaken ikke er eliminert, er ikke riktig behandling. Plagene kommer tilbake (se punkt 3). En plutselig retur til vedlikeholdsdose fungerer ikke for mange pasienter, spesielt hvis det har eksistert plager lenge før diagnosen er stilt.

  Det tar veldig lang tid (dette er forskjellig for hver klient) for vevet å komme seg. Mens biokjemien allerede er normal, kan plagene vedvare i lang tid. 

  Ved klare nevrologiske plager: Injiser injeksjoner to ganger i uken i ett år til to år (kilde: Farmakoterapeutisk kompass og vår kliniske erfaring lærer også).

  1. Hvis årsaken til B12-mangel ikke er eliminert, bør behandlingen aldri stoppes. (Er også NHG-posisjon).

  Visuelt: du injiserer i en lekk bøtte. Når injeksjoner stoppes, vil symptomene komme tilbake, med alvorlige konsekvenser for pasienten.

  1. Du kan ikke overdose, ikke engang med barn.

  B12-tilskudd er ikke giftig. Ikke engang helserådet har en øvre grense for inntak. Eksempel: I CyanoKit, som brukes til røykforgiftning, administreres det livreddende vitamin B12 hydro (xo) cobalamin intravenøst, noe som tilsvarer 5000 injeksjoner av B12 om gangen. B12-verdiene kan være så høye som 15000 til 75000 pmol / L. Bortsett fra litt rød urin (med intravenøs administrering), noe ufarlig misfarging av huden og muligens myk avføring, ble ingen ytterligere bivirkninger rapportert i en intervensjonsstudie. Serumverdi B12 etter injeksjon sier ingenting om den når nok vev og derfor er effektiv nok.

  Merknad 1: Mangel hos barn kan være katastrofal i vekst og utvikling. Ikke nøl når du er i tvil.

  Merknad 2: Så til og med (riktig) hvis en kvinne er gravid, er et for lavt B12-nivå i henne svært skadelig for barnets utvikling. Ikke stopp behandlingen eller for eksempel å fraråde B12-tilskudd med et vegansk kosthold.

  Merknad 3: Økte laboratorieverdier av B12 uten tilskudd (over normale verdier) er virkelig viktige for diagnostisering av andre sykdommer. Dette kan brukes til å oppdage lever- eller hematologiske tilstander. 

  ‼️Økte verdier (eller (høye) normale verdier) oppnådd med vitamin B12-tilskudd sier ingenting om effektiviteten av tilskuddet. Pasientens symptombilde er ledende.

  ‼️Gjenoppretting etter B12-mangel tar ofte lang tid.

  Fra praksis:

   Logisk sett vil pasienten se en rask bedring etter mange års bekymring. Noen merker en liten forbedring umiddelbart, andre først senere. Forbedring betyr ikke bedre. Noen tar år å komme seg og gå gjennom livet rimelig uten plager. Det tar lang tid å komme seg fra nevrologisk og nevropsykiatrisk skade, fra ødelagte nerver og muskelvev, spesielt hvis mangelen har eksistert i noen tid. Hyppigere injeksjoner lønner seg, spesielt med klare nevrologiske plager og tretthet. Vi legger merke til at plagen 'ikke er i stand til å håndtere så mye ennå' er den lengste.

  ‼️Midlertidig forverring av plager etter tilskudd.

  Noen ganger ser vi en uforklarlig forverring av plager etter flere kosttilskudd, noen ganger til og med uker senere. Etter en stund forsvinner disse forverrede plagene igjen. Årsaken til dette er ennå ikke undersøkt tilstrekkelig. Sannsynligvis er allerede berørte celler brutt ned, hvorpå utvinning kan oppstå. En feil som kan gjøres er å stoppe behandlingen 'fordi plagene blir verre'. Dette resonnementet er feil hvis en B12-mangel allerede er diagnostisert: tilskudd er sårt nødvendig.

  ‼️Vitamin B12-mangel kan forårsake alvorlige nevrologiske og nevropsykiatriske symptomer.

  B12-mangel kan generere milde til alvorlige (nevro-) psykiatriske plager. Disse plagene er beskrevet siden 1900 og kan forutse et unormalt blodbilde. Vitamin B12 er involvert i mange forskjellige prosesser i kroppen, noe som gjør symptomene så forskjellige. Svært smertefulle muskler, hofter, føtter og hender. Også mild til veldig alvorlig depresjon, panikklidelser og andre psykiske lidelser, som bipolare lidelser og psykoser. De psykologiske plagene har derfor en fysisk årsak og er ikke nødvendigvis mellom ørene. Se også vår artikkel om nytten av en god differensialdiagnose av B12 / folatmangel i depresjon, humørsvingninger, psykoser: https://wp.me/P5dzwH-24 .

  Ikke ta B12-tabletter uten å teste først, ikke engang smelte tabletter.

  ‼️Vårt motto: Ikke svelg vitaminpiller eller smeltetabletter uten først å ha testet. Vi får i økende grad pasienter som først tok (smelter) tabletter på grunn av plager relatert til B12-mangel. Klagene forsvinner ikke, ikke engang etter tre måneder, eller for lite etter en første forbedring. Så prøver man å få injeksjoner hos legen. Hvis B12 måles på det tidspunktet, har verdien falskt økt, noe som forhindrer en riktig diagnose. Pasienten blir ikke lenger hjulpet på grunn av de 'gode B12-verdiene'.

  ‼️Merk: Behandling kan baseres på verdiene før tilskudd. Alle verdier etter det skal ikke brukes til å vurdere effektiviteten, B12 forblir forhøyet i blodet i lang tid.

  ‼️Ikke ta folsyre hvis du har en ubehandlet B12-mangel. Forverring av plagebildet skjer!

  ‼️Inntak av folsyre forårsaker, i tillegg til å maskere en B12-mangel, fordi det vil gjenopprette enhver anemi, en forverring av symptomene og dermed har en motsatt effekt.

   https://b12-institute.nl/undiagnosed-maternal-vitamin-b12-deficiency-folic-acid-intake-during-pregnancy-time-to-evaluate-possible-adverse-effects/

  1. Vitamin B12-mangel har mange årsaker.

  Absorpsjonsprosessen av vitamin B12 er en av de mest komplekse i kroppen på grunn av dens molekylære struktur (folsyre, derimot, absorberes lettere gjennom tarmene) Mye kan gå galt på veien.

  Antistoffer - intrinsisk faktor og parietale celler er bare to av årsakene. Når disse antistoffene ikke blir funnet, kan ikke konklusjonen trekkes at det ikke er vitamin B12-mangel. 20% av pasientene med pernisiøs anemi har ingen antistoffer uansett; i tillegg er det andre årsaker. https://www.ntvg.nl/artikelen/fysiologie-en-pathofysiologie-van-de-intrinsic-factor-secretie-en-de-cobalaminevitamine/volledig

  👉🏼Vitamin B12-mangel forekommer også hos barn og unge.

  👉🏼Forekomsten av B12-mangel er høyest hos eldre, 25% til 35% på sykehjem.

  👉🏼Men det som ofte ikke er realisert, er at B12-mangel også forekommer hos unge mennesker, og at forekomsten / prevalensen er mye høyere enn antatt: 

  "Trettien prosent av pasientene hadde plasmakonsentrasjoner av vitamin B-12 <258 pmol / L, 17% hadde konsentrasjoner <185 pmol / L, og 9% hadde konsentrasjoner <148 pmol / L, med liten forskjell mellom aldersgrupper "(Tucker, et al, 2000).

  1. Vitamin B12 er ikke vanedannende.

  Det er behov for forbedring (les: injeksjoner), gitt den ofte lange historien om plager. Det er frykt for tilbakefall etter en bedring.

  1. Oralt tilskudd er ikke vår preferanse.

  B12-mangel er en alvorlig sykdom som, hvis den ikke behandles, kan føre til permanent nevrologisk og kognitiv skade og funksjonshemning. Ubehandlet B12-mangel kan føre til døden. Hvert år dør fortsatt mennesker unødvendig av B12 og folatmangel (CBS 2016). 

  Vi foretrekker derfor injeksjoner i tilfelle klare plager, ettersom vi mener at effekten av oral tilskudd ikke har vært (tilstrekkelig) vitenskapelig bevist, og sykdommen er for alvorlig til å risikere pasienten permanent.

   I tillegg til veldig tynne bevis i litteraturen, ser vi også i vår praksis at pasienter får tilbakefall etter en første forbedring i plagemønsteret etter oral tilskudd og til slutt ikke kommer seg. Injeksjoner kreves da. Antagelsen om at det ikke kan være vitamin B12-mangel, gitt at oralt tilskudd ikke forbedrer symptomenen, er det derfor ikke riktig. Vi ser dette gjenspeiles i klinisk praksis hver dag. Det som kan fungere for en person, fungerer kanskje ikke for en annen. Sikkert også på grunn av de mange underliggende årsakene til en B12-mangel, kan behandlingen ikke generaliseres. Ved å gi injeksjoner overvinner man ethvert absorpsjonsproblem som er tilstede, og lar pasienter få maksimal nytte av behandlingen.

  Se videre: https://b12-institute.nl/caution-note-about-oral-supps/

  ‼️Reduserer behandlingen til en vedlikeholdsdose med for lav frekvens.

  Vi merker i praksis at NHG-protokollen * ikke er tilstrekkelig for mange pasienter, og at plagene kommer tilbake så snart det byttes til en injeksjon annenhver eller hver tredje måned. Her gjelder også følgende: personlig tilpasset behandling er nødvendig.

  ‼️I samråd med pasienten: Vær først plagerfri (dette kan noen ganger ta lang tid, noen ganger mer enn to år), og prøv deretter å redusere injeksjonene gradvis ved alltid å legge igjen en ekstra dag imellom. Hvis plagene kommer tilbake, er frekvensen for lav.

  Klare nevrologiske plager (afasi, kriblinger, ataksi, "humørsykdommer", depresjon, kognitive problemer) kan kreve B12 im to ganger i uken for at man skal komme seg. Dette er også tydelig angitt i pakningsvedlegget til hydroksokobalamin.

   ‼️Du kan ikke overdose, og det er derfor helserådet (helserådet 2003) ikke har satt en øvre grense for inntak av B12-tilskudd.

  Hvis det er tilbakefall på grunn av for eksempel underbehandling, eller (feil) stopp av behandlingen uten at årsaken er fjernet, tar det ofte lengre tid før gjenoppretting igjen. 

  ‼️Ikke ta noen sjanser. En person er ikke en 'Lab-verdi'.

  * (NHG-retningslinjen: 2 ukentlige i 5 uker, eller 1 x ukentlig i 10 uker, deretter vedlikeholdsdose 1 x to måneder.)

  👉🏼B12-mangel kan ha en arvelig faktor

  Noen ganger blir hele familier berørt. Først foreldrene (eller en forelder), deretter de (små) barna.

  👉🏼B12-mangel hos veganere og vegetarianere.

  Vegetarer og veganere har en veldig høy risiko for å utvikle en B12-mangel, gitt at vitamin B12 bare er tilstede i animalske produkter. Oralt tilskudd er da en passende behandling for å forhindre B12-mangel. På grunn av underliggende (arvelige) absorpsjonsforstyrrelser kan det imidlertid skje at oral tilskudd ikke er nok til å kompensere for mangler, og man fremdeles utvikler plager som indikerer en B12-mangel.

  Injeksjoner kreves også i disse tilfellene. Også biotilgjengeligheten av syntetisk cyanokobalamintilskudd, som ofte er i tabletter, er mer redusert enn  i B12 som er tilstede i maten. 

  ‼️Husk at hvis pasienten har tatt B12-tabletter for å fylle opp B12-verdien, KAN IKKE disse verdiene brukes nå ikke lenger for å demonstrere effektiviteten av behandlingen.

  👉🏼B12-mangel etter gastrisk kirurgi.

  Vi ser et økende antall overvektige som gjennomgår gastrisk bypassoperasjon. Fordi symptomene ofte ikke gjenkjennes og den ofte utilstrekkelige effekten av oral tilskudd på grunn av blant annet ødeleggelsen av produksjonen av egenfaktor - IF, ser vi en økning i vår praksis av pasienter med mange plager som et resultat av B12-mangel. Fordi serum B12-verdiene øker feilaktig ved inntak av piller, og det ofte ikke er anemi, blir det ofte ikke tenkt på at det kan skyldes B12-mangel. Dette har store konsekvenser for pasienten som fortsetter å gå rundt med plager for lenge, med risiko for at disse blir stadig mer alvorlige og kan være permanente. Det hender også at pasienter ikke tåler piller og blir veldig kvalme og derfor ikke kan ta de mye nødvendige vitaminene og mineralene. Personer som har hatt gastrisk kirurgi som følge av magekreft er selvfølgelig også i fare.

  Vårt motto: lytte til pasientens plager.

  © 2018-2020 Clara Plattel, B12 Institute

  Du kan laste ned og skrive ut filen: Fallgruver-i-diagnostikk-og-behandling-vitamin-B12

  Du finner den også under B12 i fokus 2021

  © 2020 B12 Institutt


Last opp og skriv ut dokumnetet,