CYANOKOBALMIN - SYNTETISK VITAMIN B12

11.05.2021

Cyanokobalmin - syntetisk vitamin B12: denne formen for B12 forekommer ikke naturlig i kroppen eller maten. Hva er effekten av cyanokobalamin? Er det giftig?

Hva er cyanokobalamin?

Cyanokobalamin er en av de mest tilgjengelige formene av vitamin B12 i kosttilskudd og har blitt brukt med hell i vitamin B12-behandling i mange år. Gjennom injeksjoner så vel som orale kosttilskudd har cyanokobalamin kurert mange former for vitamin B12-mangel, og har også vist seg å være veldig effektiv når man behandler anemipasienter.
Den brede anvendelsen av cyanokobalamin kan fremfor alt tilskrives fordelene i produksjonsprosessen: ingen form for vitamin B12 er like lett eller billig å produsere. Dessuten gir den kjemiske stabiliteten den en spesielt lang holdbarhet.

Cyanokobalamin og oppdagelsen av vitamin B12

Cyanokobalamin er tett sammenvevd med historien til vitamin B12 , som fikk navnet sitt i 1948 da vitaminet først ble vellykket isolert. I 1956 viste det seg at skjemaet som ble oppdaget var cyanokobalamin. I lang tid deretter ble det antatt at cyanokobalamin var identisk med vitamin B12, og at denne koordineringsforbindelsen derfor må være den naturlig forekommende formen av vitaminet.

Det tok mange flere år med forskning før det ble innsett at cyanokobalamin ble dannet som et resultat av forurensning i aktivt karbon som ble brukt i isolasjonsprosessen. I tillegg ble det oppdaget at cyanokobalamin ikke forekommer naturlig i noen bemerkelsesverdige mengder i kroppen eller i matvarer, og faktisk forårsaker absolutt ingen egen effekt (1).

Som et resultat ble det funnet en utilsiktet og praktisk metode for å stabilisere dette veldig delikate vitaminet, ledsaget av oppdagelsen at 

👉🏼hydroksokobalamin faktisk er den naturlig forekommende formen av vitamin B12 (som produsert av mikroorganismer) og at de aktive formene som finnes i kroppen er faktisk metylkobalamin og adenosylkobalamin .

Cyanokobalamin B12 - Syntetisk B12

Cyanokobalamin er derfor en kunstig form av vitamin B12, som ikke naturlig forekommer med mindre som forurensende eller dekontaminant. Som et resultat kan kroppen ikke bruke den direkte, siden den først må brytes ned i de to bioaktive koenzymer: metylkobalamin og adenosylkobalamin. 

👉🏼Det er fire metabolske trinn som kreves for denne prosessen, med en del av cyanokobalamin omdannet etter det første trinnet til hydroksokobalamin, som forekommer i kroppen som en preform av koenzymer.

Det er klart at den nødvendige konvertering utgjør en metabolsk ulempe, men fungerer under normale omstendigheter uten problemer. Da en del av det forbrukte cyanokobalamin imidlertid skilles ut før det kan omdannes, er biotilgjengeligheten av denne formen relativt ikke spesielt ideell.

Er cyanokobalamin giftig?

Cyanokobalamin er, som navnet antyder, en binding mellom vitamin B12 og en cyanogruppe. Disse er delt i kroppen, og reaksjonen gir delvis cyanid, et stoff som ofte er kjent som et nevrotoksin. 

👉🏼Dette fører ofte til frykt for at cyanokobalamin er giftig eller farlig.

 👉🏼Dette er imidlertid ikke helt nøyaktig, siden mengden produsert cyanid er så lav at bare de veldig følsomme eller de med høye nivåer av eksisterende cyanideksponering (f.eks. Røykere) er virkelig utsatt. Likevel gjenstår spørsmålet om hvorfor en slik form skal velges når det er mer fordelaktige alternativer tilgjengelig (2).

Den viktigste faktoren å vurdere er de spesifikke effektene og fordelene med de tre naturlig aktive formene av B12 mot mange sykdommer og helseproblemer. Det tilrådes derfor å velge kosttilskudd som tas inneholder en blanding av disse naturlige formene av vitamin B12 hvis mulig, snarere enn bare syntetisk cyanokobalamin.

Cyanokobalamin: God pris, middelmådig effekt

👉🏼Når det gjelder effekt, er cyanokobalamin langt fra optimal. Sammenlignet med andre aktive ingredienser er cyanokobalamin betydelig billigere, men kan ikke konkurrere med de naturlige B12-formene når det gjelder effekt (3).

👉🏼 For eksempel, den gjennomsnittlige resorpsjonsrate for cyanocobalamin injeksjoner er 20-50%, mens for hydroxocobalamin det er så mye som 70% (4). Cyanokobalamin er også dårligere enn metylkobalamin her (5), og dessuten er sistnevnte en bioaktiv form og kan behandles direkte av kroppen.

Til tross for dette forblir cyanokobalamin veldig effektivt for sunne mennesker som ønsker å dekke deres daglige behov og unngå vitamin B12-mangel, som  også mange års praksis har vist. 

For behandlingsformål anbefaler imidlertid mange vitamineksperter å jobbe med de naturlige koenzymformene, som har vist seg å være overlegne i mange sammenhenger.

👉🏼Når det gjelder forskjellige sykdommer, kan de naturlige formene brukes til å oppnå suksesser som ikke kan oppnås med cyanokobalamin.

De som ønsker å tjene på helsemessige fordeler av naturlige former, bør vurdere om de også skal bruke disse vitamin B12-formene til vanlig daglig bruk. Det er for tiden kosttilskudd som inneholder hydroksokobalamin og metylkobalamin, som begge utmerket kan kombineres .

Kilder

  1. Victor Herbert (1988). "Vitamin B-12: plantekilder, krav og analyse". American Journal of Clinical Nutrition 48 (3 Suppl): 852-8. PMID 3046314
  2. JC Linnell, DM Matthews, JM England Therapeutic Misuse of Cyanocobalamin. The Lancet - 11. november 1978 (bind 312, utgave 8098, side 1053-1054) DOI: 10.1016 / S0140-6736 (78) 92379-6
  3. AG Freeman Cyanocobalamin - en sak for tilbaketrekning: diskusjonsoppgave. JR Soc Med. Nov 1992; 85 (11): 686-687.
  4. Hertz, H., Kristensen, HP Ø. og Hoff-JØrgensen, E. (1964), studier av vitamin B12-retensjon Sammenligning av retensjon etter intramuskulær injeksjon av cyanokobalamin og hydroksokobalamin. Scandinavian Journal of Hematology, 1: 5-15. doi: 10.1111 / j.1600-0609.1964.tb00001.x
  5. Okuda K, Yashima K, Kitazaki T, Takara I. Tarmabsorpsjon og samtidige kjemiske endringer av metylkobalamin. J Lab Clin Med. 1973 apr; 81 (4): 557-67. PubMed PMID: 4696188.
  6. Link