B12 og gallen


Fjerning av galleblæren svekker absorpsjonen av B12.

Fjerning av galleblæren svekker absorpsjonen av B12.

 Abstrakt 

Standard dobbelt-isotop Schilling-test ble brukt til å studere absorpsjon av vitamin B12 hos syv pasienter med obstruktiv gulsott og 10 med drenering av T-rør gallegang etter kolecystektomi og undersøkelse av gallegang

 Hos tre og fem av disse pasientene ble absorpsjon nedsatt. I den andre gruppen ble seks pasienter restudiert etter fjerning av T-røret, og i hvert tilfelle ble absorpsjonen forbedret. Tilsvarende resultater ble oppnådd etter ligering av gallekanalen hos rotter. Utelukkelse av galle ga en reduksjon på 50-60% i nyre- og leveropptak av vitamin B12 fra tarm. Malabsorpsjonen ble korrigert ved å erstatte galle.

 Disse studiene antyder at galle spiller en rolle i normal absorpsjon av vitamin B12. 

Konklusjon

Diskusjon 

Bortsett fra utskillelsen av en intrinsik faktor, spiller flere gastrointestinale prosesser en rolle i absorpsjonen av vitamin B12. Disse inkluderer syre-pepsin fordøyelsen av vitamin B12 til stede i mat5; protease-fordøyelsen i bukspyttkjertelen av R-protein, som ellers ville sekvestrere vitamin B12 fra absorpsjon6; og konsentrasjonen av divalente kationer i tarmlumen.7 Det er også bevis på at galle kan påvirke absorpsjonen av vitamin B12. Nedsatt absorpsjon av vitamin B12 ble observert hos pasienter med obstruktiv gulsott hvor både gallegangen og bukspyttkjertelen ble hindret. "Resultatene våre hos pasienter med hindrende gulsott var like. Vi fant også at hos en pasient med galleveis okklusjon i fravær av sykdommer i bukspyttkjertelen, ble absorpsjonen av vitamin B12 nedsatt. Når Schilling-testen ble gjentatt sammen med chenodeoxycholic syretilskudd, ble absorpsjonen mer enn doblet. Vi observerte nedsatt absorpsjon av vitamin B12 hos pasienter med vanlig t-rørsdrenering av galleveiene. Å gjenopprette normal gallestrøm hos disse pasientene ga en betydelig økning i absorpsjonen. Muligens den første nedsatte absorpsjonen reflekterte virkningen av operasjonen på tarmfunksjonen. Ikke desto mindre skjedde den økte absorpsjonen uavhengig av intervallet mellom de innledende og repeterende Schilling-testene, noe som antyder at bedringen ikke skyldtes postoperative endringer.

Videre har absorpsjon av vitamin B12 testet i løpet av en uke etter appendicektomi funnet å ikke være nedsatt (upublisert observasjon). Mengden av galle som ble omdirigert av T-røret var variabel og var generelt mindre enn den totale daglige produksjonen estimert. ' Derfor er tilsynelatende en optimal mengde galle nødvendig for å opprettholde absorpsjonen av vitamin B12 på sitt normale nivå. 

Disse resultatene bekrefter at galle påvirker og forbedrer absorpsjonen av vitamin B12.

Mekanismen som gallen øker absorpsjonen av vitamin B12 er ukjent. Selv om tarmens pH og kalsiumionkonsentrasjon påvirker opptaket av B12-vitamin av ileal slimhinnen, er disse faktorene sannsynligvis ikke relevante for effekten av galle som beskrevet. Galle inneholder minimale mengder bikarbonat sammenlignet med bukspyttkjertesaft, og kalsiuminnholdet er ikke større enn innholdet i mage- eller bukspyttkjertesaft. På den annen side interagerer galle- og gallesyrer med IF og IF-vitamin B12 in vitro. Spesielt inhiberer dihydroksy-gallesyrer bindingen av vitamin B, 2 til egenfaktoren, mens konjugerte trihydroksy-gallesyrer dissosierer vitamin B12 fra det indre faktor-vitamin B12-komplekset. Disse in vitro-interaksjonene kan være fysiologisk viktige. Vitamin B12 er normalt bundet til både IFog R-protein i like proporsjoner i magen. B12-vitaminet bundet til R-protein overføres deretter til fri egenfaktor når R-protein brytes ned av bukspyttkjertelenzymer i overtarmen. Faktisk er svekkelse av denne nedbrytningsprosessen blitt foreslått som årsak til malabsorpsjon av vitamin B12 ved bukspyttkjerteleninsuffisiens. Videre hemmer tilstedeværelsen av overskytende fri IF tilkoblingen av egen faktor-vitamin B12 til ileal slimhinne. Muligens hindrer bindingen av gallesyrer til fri egenfaktor i overtarmen hemming som ellers ville oppstå. Alternativt kan gallesyrer dissosiere det IF vitamin B12-komplekset på det spesifikke reseptorstedet, og dermed forbedre absorpsjonen av vitamin B12.

LINK

 -------------------------------------------------- ---