Tyske forskere vil forsøke å produsere B12 i vektløs tilstand

08.06.2019

20 gram gjær - B12, en liten mengde for forskningen, men kanskje et stort skritt for mennesket som vil gi uante muligheter.

På deres historiske reise til månen i juli 1969 bærer de tre amerikanske astronautene også en hilsen fra jordens næringsvitenskap i bagasjen. 

Nå skal det også forskes på B12!

 I rundt 50 år  har romforskning  søkt etter fjernere mål enn jordens satelitter - som Mars.

 Men jo lenger de kosmiske utfluktene blir, desto viktigere blir maten. "Alle ønsker å reise til månen og Mars, men ressursspørsmålet er uklart - spesielt for et opphold i rommet som varer mer enn tre måneder," sier ekspert Jens Hauslage. 

Forskeren fra det tyske luftfartssenteret (DLR) skal ha ansvaret for lanseringen av en rakett i Sverige i midten av juni, som også har 20 gram gjær ombord: en liten mengde for forskning, men kanskje et stort skritt for muligheten til å kunne oppholde seg lengre i rommet. B12 er en nøkkel.

 Fordi Hauslage og hans partnere i Pfalz er interessert i om gjær kan produsere B12 i vektløshet - vitaminet er  svært viktig for mennesker. 

Normalt tilfører mennesker det når de spiser  kjøtt, men universet krever alternativer.

 "Hvis vi har klargjort B12-spørsmålet," sier Hauslage,"vi har et mindre problem."

 Hans prosjektpartnere i Rheinland-Pfalz er Weincampus Neustadt og BierProjekt Landau eG. "Vi  i sørlige Pfalz ønsket å vite om gjær overlever under slike forhold," sier Dominik Rödel fra Landau. Det er derfor du har bedt om romsenteret.

 "DLR eksperimenterer med gjær for vitamin B12 tilførsel av mennesker i lukkede systemer og har sluttet seg til oss ombord." Ved å legge inn i eksisterende eksperimenter, bare resultere i organisatorisk innsats, ville kostnader nesten ikke tilfalle, sier Rödel. Gjæren flyr som den minste av totalt ti eksperimenter i raketten, forteller han. Og slik skal det fortsette: Formentlig 11. juni vil et tolv meter høyt rakett starte fra  Kiruna. Den nesten tre tonn tunge raketten stiger til 248 kilometer høyde og vender tilbake etter seks minutter i vektløshet tilbake til jorden - i fallskjerm. "Vi ønsker å se på molekylærbiologi, hva produserer gjærceller i denne stresssituasjonen," sier Hauslage. "Etter utvinningen blir gjæren avkjølt av ekspress til Weincampus Neustadt. Undersøkelsen vil sikkert ta flere uker."