Trimetoprim-sulfametoksazol for urinveisinfeksjon og mulig lavt B12

06.11.2019

Pasient har urinveisinfeksjon følsom for trimetoprim-sulfametoksazol (Bactrim). Pasienten har muligens noe lavt B12, var i desember 2011 målt til 120 (ref 140-160). Apotek gjør oppmerksom på kontraindikasjon. Lege spør om hun likevel kan få trimetoprim-sulfa som en kort kur.

I sjeldne tilfeller kan trimetoprim føre til alvorlige bloddyskrasier som følge av effekten på folsyresyntesen. Risikoen øker hos pasienter med mangel på folsyre eller vitamin B12.

Risikogruppene er eldre, underernærte og alkoholikere

Folsyre- og vitamin B12-status kan korrigeres med tilskudd, og blodbildet bør kontrolleres ved langtidsbehandling (1). Pasienter i risikogrupper bør være oppmerksomme på tidlige tegn på alvorlige hematologiske sykdommer som feber, sår hals, blekhet og hudblødninger (2,3).

Bare produsentens egen informasjon, som Felleskatalogen i Norge, nevner vitamin-B12-mangel som kontraindikasjon for Bactrim og andre trimetoprimholdige legemidler (4). I Norsk legemiddelhåndbok, en amerikansk håndbok og f.eks. den engelske legemiddelhåndboken nevnes utelukkende at man må følge med på blodbildet og symptomer på hematologisk påvirkning ved langtidsbehandling eller bruk i risikogrupper (1-3). Langtidsbehandling nevnes f.eks. som over 6 måneder (2).
Normalt vil pasienter med klinisk relevant B12-mangel få substitusjonsbehandling og da er det selvsagt også greit å gi trimetoprim eller trimetoprim-sulfametoksazol.
I aktuele tilfelle skal pasienten ha en kur på høyst en uke med trimetoprim-sulfametoksazol (Bactrim), og vi mener det er tilrådelig.

Referanser

1. 1. Norsk legemiddelhåndbok for helsepersonell. https://www.legemiddelhandboka.no/ (Publisert: 20.06.2010).
  2. 2. McEvoy GK, editor. Trimethoprim. The AHFS Drug Information 2008. Bethesda, MD: American Society of Health-System Pharmacists; 2009. Electronic version, (13.03.2013).
  3. 3. Joint Formulary Committee. British National Formulary. London: British Medical Association and Royal Pharmaceutical Society of Great Britain; March 2013.
  4. 4. Felleskatalog. Bactrim. https://www.felleskatalogen.no/ (Sist endret: 07.05.2012).