"Pins and Needles"-  nummenhet

13.11.2019

Overveldende tretthet; "elektriske støt og nålestikk", nummenhet eller døde flekker på hender / armer eller føtter; rykninger eller tap av kraft i lemmer (spesielt hvis  det er ensidig heller enn symmetrisk). 

Det ringer i ørene, øye rykninger (nystagmus) eller  du klarer ikke  å fokusere. Vedvarende hoste. Hva har alle disse  "rare" symptomene felles?

De er alle forhold assosiert med det perifere nervesystemet (PNS). PNS har to deler - sensorisk og motorisk. Den sensoriske delen lar deg føle ting - hvis du holder noe i hånden din, så sender nerveavslutninger på håndflaten din signaler opp armen, opp ryggraden, til hjernen din som hjernen din kan tolke (hvert ledd i fingrene sender også et signal for å si hvilken vinkel det er, musklene i underarmen sier hvor strake de er og hvor hardt de jobber, og så videre). "Motoren"lar deg gjøre ting. Hjernen din sender et signal til hver enkelt muskel, for musklene som betjener hånden din, for å fortelle dem hvor mye de skal trekke eller slappe av (musklene kan ikke presse) for å få det perfekte grepet om det du holder på (eller pianoet) du spiller). Resten av nervesystemet er sentralnervesystemet (CNS), som i hovedsak er hjernen og ryggraden. Øret og øyet ditt, selv om de er inne i skallen din, er faktisk en del av PNS fordi de ikke er "hjerne" (øre tjent med vestibulocochlear nerv = Cranial VIII; øye tjent med optikk (I) for sensorisk og oculomotorisk (III), trochlear (IV) og abducen (VI)).

Hva har dette å gjøre med B12-mangel?

B12 er viktig for å produsere cellemembraner - uten B12 dannes membranen dårlig. Nervene har mye cellemembran - Schwann-cellen som omgir hvert akson (den delen av nervecellen som overfører signalet) er i hovedsak titalls eller hundrevis av lag med cellemembran som isolasjon. Akkurat som ledningene i en mobiltelefon, hvis de ikke er isolert fra hverandre, fungerer ikke nerven. Enten gjør den ingenting (signalet kommer ikke gjennom), eller  den sender et signal når det ikke skal (henter et signal fra et nærliggende akson og sender det ved en feiltakelse). 

 Så når du føler pinner- og nålestikk, kan det være fordi nervene som forsyner huden din, henter signaler fra andre nerver på vei opp i armen din, eller i nakken. Strekkreseptorene dine prøver å si "20% stretch", som er et "on" signal på nerven som oppdager 20% stretch. 

Men "på" -signalet hopper over til en hudnervecelle. Så hjernen din får et signal fra en hudnervecelle, og antar at det er smerter i huden på det tidspunktet. Strekkesignalet hopper hele tiden over på forskjellige hudnerveceller (de er alle sammen i et knippe nerveeksoner), og du får nål-og-nåler-effekten. 

Mens "on" -signalet hopper til en motorisk nerveakson, kan det føre til at en muskel rykker som får armen eller benet eller fingrene til å rykke, og du kan ikke kontrollere det.

Alternativt vil "på" -signalet som går fra hudnervecellen ikke komme i det hele tatt.

 Du får en nummen følelse - selv om du stikker en pinne i  den, kan du ikke føle den! Eller hvis det er en motorisk nerve som ikke kan komme igjennom, kan du ha svakhet (for eksempel fotdrop) eller lammelse av en eller noen få muskler. 

Øyne, ører og svelg.

Du kan ha samme effekt på en av de kraniale nerver, slik at du ser mørke flekker.  Det er ikke alltid B12-mangel, men det kan være hvis du ikke finner en annen årsak. Det er det samme. For en motorisk nerve forårsaker det enten rykninger, eller du kan ikke få en muskelbevegelse. For sensoriske nerver kan du få blinkende lys eller mørke flekker, eller tinnitt. Og den vedvarende tørrhosten kan være forårsaket av at en nerve i halsoverflaten fortsetter å sende et "noe som sitter her" til hjernen.

En enkel kur?

Kan du helbrede nerver som har mistet isolasjonen? Ja. Mangel på B12 betyr at cellemembranen ikke kan dannes  ordentlig. Men supplement med B12 lar nervene reparere seg. 

Ikke forvent umiddelbare resultater, men forvent at noen ting blir bedre over tid.

Artikkelen er hentet fra Dr.Chandy sin bok og b12def.org