Pappa-kreft-nyresvikt og B12

11.04.2019


Pappa

Kreft, nyresvikt og B12

Tidligere denne uken fulgte jeg pappa til ettårskontroll for prostatakreft.


Litt forhistorie

I juli 2017 sendte jeg pappa til legen for å ta «vitaminprøver», siden min datter, jeg og min avdøde farmor har B12-mangel. Kanskje noen av plagene hans også var mangel?

Blodprøvene kom tilbake og viste ingen typiske mangler, men litt lav på B12 og folat. PSA var forhøyet. Legen ville sende ham i MR, og  han fikk time uken etter.

Legen på MR sendte ham direkte på sykehus, bildene viste en overfylt blære med urin opp i nyrene. Dette ble tappet (over 3 liter!), og vi fikk beskjed om at nyrene var nok delvis ødelagt og videre undersøkelser måtte gjøres.

Prostatakreft og stålebehandling

De fant etter hvert en særdeles hissig kreft i prostata og satte i gang strålebehandling - 39 behandlinger på 8 uker.

Mens behandlingen pågikk «puttet jeg i ham» diverse tilskudd av folat og andre B'er i tillegg til jerntilskudd. Blodprosenten og ferritin begynte å bli faretruende lave, men legene sa at prøvene var fine....

Nyresvikt grad 3

I fjor høst ba jeg ham om å få utskrift av journalen, og da vi fikk den ble jeg sjokkert. Han har hatt nyresvikt, grad 3,  - i 12 år!! Ingen har noen gang nevnt det.

Jeg sendte da en mail til Dr Auwerda, spurte om verdiene på vitamin-prøvene, fortalte om kreften og nyresvikten. Auwerda mente at han skulle prøvd injeksjoner siden dette er gunstig for nyrene. I tillegg til andre symptomer som tyder på B12-mangel. Han ba meg snakke med fastlegen til pappa å høre om de var villige til å forsøke, så kunne kanskje pappa slippe reisen til Amsterdam. Pappa er 84 år.

Injeksjoner, men nok?

Fastlegen var villig å prøve men ikke så hyppig som jeg ønsket. Han fikk en injeksjon, neste etter en uke. Nye prøver ble tatt, og nyreprøvene (kreatinin) viste en nedgang. Dessverre gikk også blodprosenten ned (legene påstod enda at den var bra). Neste injeksjon skulle være etter en mnd, deretter skulle det bli hver tredje mnd. Nye prøver før neste injeksjon viste at kreatininen var steget igjen, og vi besluttet å reise til B12-klinikken.

Amsterdam 

I desember i fjor var vi der. Da viste blodprosenten 11, kreatininen ca 110 og flere av «jernprøvene» viste anemi. Homocystein var over normal.

Basert på blodprøvesvar og symptomer ble behandlingen med B12 en injeksjon ukentlig resten av livet. Pga pappas alder kunne ikke Auwerda si om blodprosenten ville stige, heller ikke om kreatininen ville synke innenfor normalen.

Symptomene

Symptomene var heller ingen garanti at de ville bli bedre, men selvfølgelig verdt et forsøk. Pappas symptomer var innvendig kløe, balanseproblem, luktesansen var borte. I tillegg har han «råttent skinn», dvs at det skal ingenting til før han får sår og rifter i tillegg til at det er vanskelig å få det til å stoppe å blø. Han går ikke på medisiner som kan gi disse symptomene.

Auwerda sa at «normalt» får en tykkere hud av injeksjoner, huden vil tåle mer, men alderen tatt i betraktning så var ikke det sikkert det ville skje nå.

Bedring

Nå fire måneder etter er balansen bedre, innvendig kløe er borte, han har fått luktesansen tilbake, og ikke et eneste sår har han fått!! Noen dugelige blåmerker har han fått etter noen dunk, men ikke sår.

Blodprosenten er på vei opp (det tas ofte prøver pga kreften) ferritin stiger, nyreprøvene er normale!! Sist men ikke minst, PSA er ikke målbar, han er frisk <3

På ettårs-kontrollen utbryter legen; Wow, hva har skjedd med nyreprøvene? Har du sluttet på noen medisiner eller? «Nei», svarer pappa. «B12-behandling fra Amsterdam er det som har hjulpet på dem»

Der traff vi nok igjen en lege som ikke vet for mye om det, så hun kommenterte ikke mer. Men vi fikk sagt det og KANSKJE kan det ha lagt seg i bakhodet på legen 😊

- Så ja, her er det ingen tvil at B12 har hjulpet. Han har forresten fått ny fastlege som har overtatt behandlingsplan fra Amsterdam.