Å reise på ferie med B12....

30.06.2019

Ferie i varmen og B12

Jeg kom hjem for noen dager siden fra min årlige ferie i Bulgaria. Siden jeg har vært der i 30 år, så kjenner mange meg der nede, og jeg er godt kjent med omgivelsene.

Jeg utstyrte meg med

På turen hadde jeg selvfølgelig med meg B12-ampullene sammen med utstyret for å sette dem. De andre vitaminene er selvfølgelig også med. Folsyre 5mg, D-vitamin (tar dem selv om jeg er i sola, tar ikke opp godt gjennom huden), magnesium, B-kompleks og B6.

Jeg pakket ampuller og sprøyter i kofferten, pluss en ekstra pakke ampuller i håndbagasjen i tilfelle kofferten skulle bli borte. (Det har skjedd, men ikke på reise til Bulgaria). Sammen med dette har jeg dokumentasjon fra Amsterdam med meg som bekrefter at dette er mine medisiner, og hvor mye jeg skal ha. Disse dokumentene har jeg ennå ikke fått spørsmål om å vise.

Ekstermvarme og manglende kjøleskap

En ekstrem varme møtte oss dette året, til juni å være så var det varmt. Over 30 grader hver eneste dag. Så da var det dette med oppbevaringen av ampullene. Det står på pakken at de skal ikke overstige 25 grader, og de må oppbevares mørkt.

Det er kjøleskap på rommene, men erfaringen sier at det er mer som et fryseskap. Ingen unntak dette året heller. Så turte ikke ha dem i kjøleskapet. Vi hadde heller aircondition på på dagtid. Nettene er heldigvis ikke så varme så det gikk greit med ampullene i den temperaturen.

Alternativet mitt var også å legge ampullene sammen med kald drikke i ryggsekken, kjølig og mørkt.

Feriens behandlingsplan

Før jeg reiste bestemte jeg meg for å ta injeksjonene hver tredje dag, som jeg gjør hjemme. I fjor prøvde jeg meg på å utsette injeksjonene og det  med et dårlig resultat. Jeg ville ikke oppleve det  igjen dette året.

Klinikken/sykehuset ligger et steinkast unna hotellet, og jeg oppsøkte dem da første injeksjon skulle settes. Tenkte at lårene mine også kunne få litt «ferie»?

Til  prisen 75,- pr injeksjon så syntes jeg dette var verdt å slippe å sette selv, så hver tredje dag var jeg der. Det var en sykepleier som satt injeksjonene.

En dag satte jeg injeksjon selv, dagen før jeg gikk på klinikken. Årsaken var at jeg fikk en forkjølelse der nede, og formen var elendig. Jeg ville se om det hjalp med en ekstra injeksjon. Det gjorde det! Det er den korteste forkjølelsen jeg har hatt noen gang, 4 dager. For første gang uten en betennelse og antibiotika etterpå!

Kjøpe ampuller i Bulgaria?

Ampuller kan kjøpes mot at du kan vise at du bruker B12. Jeg har valgt å ikke kjøpe med meg fra Bulgaria siden jeg bruker Hydrocobamine, og det har de ikke. Ellers kjøper jeg kun B6 der nede. Dette fordi den er veldig billig, ca 10 kr for 30 tabletter, og der får jeg 25mg. I Norge selges kun 40mg.

Det syns på meg

Vennene mine,s om jeg har i Bulgaria, har kommentert forandringen min. Få vet at jeg får god behandling med B12.

Forskjellen på ferie før behandling og nå er stor; jeg har ikke «feriemage» lenger, trenger ikke sove på dagen, kan nyte en drink uten å bli dårlig, er mer aktiv.

Så ja, HVER DAG tenker jeg på hvor heldig jeg har vært som er der jeg er i dag!