Magesyre – for mye eller for lite?

05.01.2019

De fleste forbinder ordet fordøyelse med tarmene, og de er selvfølgelig viktige. Etter munnen er imidlertid magesekken det første stoppestedet for maten vi spiser. Den er ikke, som mange tror, bare en beholder der maten lagres før den fortsetter inn i tynntarmen der den "ordentlige" fordøyelsen av maten skjer. I denne artikkelen skal vi se på magens funksjon med spesielt fokus på magesyre, en væske som tilsynelatende skaper mange problemer for befolkningen. Men ikke alt er kanskje som du tror.

Hvis man spør et tverrsnitt av det norske folk om de har problemer med magesyre, vil trolig mange svare at de har alt for mye. Mange opplever jevnlig sure oppstøt eller halsbrann og spiser syrenøytraliserende medikamenter "som drops" for å holde det i sjakk. Syrenøytraliserende medikamenter er blant de mest solgte i Norge. Nexium mot reflukssyndrom solgte i 2012 for 146 millioner kroner (LMI/Farmastat) og i verden for omkring 48 milliarder (IMS Health Midas 2011). Av reseptfrie medikamenter mot refluks har de tre mest solgte en omsetning på 25 millioner (LMI/Farmastat).

Et viktig spørsmål er om det faktisk er for mye magesyre hos alle de som klager over det. Erfaringen er imidlertid at vi ofte oppnår bemerkelsesverdig gode resultater med å bruke tilskudd av magesyre eller noe som stimulerer magesyreproduksjonen. Hvordan kan det henge sammen?

Les mer her