Oppsummering av året 2019

29.01.2020

OPPSUMMERING 2019

2019 ble et spesielt år, på mange måter. Det ble travelt, stressende, gøy, utmattende, smertefullt, og ikke minst innholdsrikt. Jeg har lært så utrolig mye, både om meg selv og andres vitamin-mangler!

Jeg ble medlem i B12-foreningens styre, jeg hadde 2 Amsterdam-turer, to «ferieturer» til Bulgaria, samlivsbrudd, jobb i stallen, pappas kreft, feiring av stordag sammen med datteren min, og ved årets slutt en lege som snudde og nå gir meg behandling! Mest av alt har disse tingene over lært meg å lytte til kroppen og ta mine tilskudd når de trengs! Dessverre innså jeg kanskje ikke dette før julen stod for døren.....

Kurere bursitt og B6 problematikk

Det begynte nok i april da jeg skulle kurere min to år gamle bursitt i skulderen. I samarbeid med Dr Auwerda skulle jeg følge en «oppskrift» på dette. Oppskriften hadde jeg fått fra Turid i styret og Auwerda var kjent med den. Pøste på med B12 hver dag i to uker (oppskriften sier en uke), tok folsyre «etter boka» og to måneder senere var bursitten borte.

I juni fikk jeg svar på prøvene på B6, den var nå ca 208, (ref 27,4-273), sist den var målt var den 18,6.

Da var det å finne vedlikeholdsdose og igjen i samarbeid med Auwerda, ble den satt til 50 mg i uken.


Stress, sykdom i familien og kramper

Sommeren var tung å komme gjennom, men jeg skyldte på stress. Pappa fikk påvist hudkreft og ble operert to ganger. Han fikk forbud på det meste, ikke bevege seg mer enn høyst nødvendig. Sånn gikk sommeren.

I september tok jeg ny prøve på B6. Jeg var sliten, hadde kramper, smertene tiltok, sov dårlig. Men jeg mente det var stress, mye å gjøre til enhver tid.

I oktober fikk pappa påvist endetarmskreft. Mange tanker surret, mange sykehusbesøk som betyr mye venting/sitting. Smertene økte, og det gjorde også krampene. Jeg økte intervallet med folsyre, B12 og magnesium. Følte egentlig ikke at det hjalp, men det kunne jo ikke skade!

I slutten av oktober får jeg resultatet av B6-prøven. På tre mnd er den gått fra ca 208 til ca 66! Det er en nedgang på 150. Siden det tar flere uker å få svar, og jeg bruker samme dosering, hva er den da? Mest sannsynlig veldig lav igjen...

Jeg tar nå 50mg i uken et par uker, noen dager 25mg. I dag tar jeg stort sett 25mg, men øker litt etter anstrengende dager. Smerter, kramper osv er borte! Nå er jeg tilbake på vanlig dosering av B12, to ganger i uken.

Folsyreproblematikk

I november får jeg for meg at den siste folsyren jeg fikk i Amsterdam ikke virker. Jeg blir sliten etter injeksjon og tappes mer og mer for energi. Jeg skriver om dette til Auwerda, og han mener jeg skal holde opp med folsyren et par uker, kanskje kroppen er mettet for en tid?

Jeg holdt ut i to uker.... Fikk målt folat og den var 34 (ok, så sitter det kanskje i hodet?), men da var jeg så dårlig og kroppen skrek etter folsyre. Siden verdien var så bra, så tenkte jeg at jeg kan ta litt sjeldnere enn normalt?

Resultat; den mest energiløse julen jeg kan huske!! Nei takk, hør på kroppen og «drit i» verdiene på papiret!

Det tok lang tid å komme opp igjen. Fordi folat og B6 var lavt? Eller kanskje gikk lufta litt ut av ballongen da legen gav meg ukentlige injeksjoner på blå resept? Kanskje en kombinasjon av begge deler?

... og så legen som plutselig gjorde helomvending....

To års kamp ble liksom bare strøket bort, ingen forklaring, unnskyldning eller motsvar. Jeg bare fikk injeksjoner, helt uten videre. Det eneste legen kommenterte var at når det gjelder B6, så kan jeg ta de prøvene så hyppig som jeg ønsker og forholde meg til Auwerda når det gjelder dosering.

Men nå har jeg lært! Ingen mer eksperimentering, LYTT TIL KROPPEN!