HYDROKSOKOBALAMIN - den beste depoteffekten

11.05.2021

LANGVARIG VITAMIN B12

Hydroksokobalamin: en naturlig form av B12, som forekommer i kroppen og i matvarer. 

Fremfor alle andre B12-former har hydroksokobalamin den beste depoteffekten.

Hydroksokobalamin: En naturlig B12-form

Hydroksokobalamin (også hydroksykobalamin) er en naturlig form for vitamin B12 , som produseres av visse mikroorganismer og forekommer i kroppen. 

👉🏼Det utgjør nesten halvparten av alt vitamin B12 somfinnes i blodet vårt. Av alle vitamin B12-formene er hydroksokobalamin en av de vanligste formene av vitaminet i naturlig mat (1).

👉🏼I kroppen omdannes hydroksokobalamin til begge de bioaktive koenzymformene av B12 - metylkobalaminog adenosylkobalamin - de eneste to formene av vitaminet som kroppen direkte kan bruke.

👉🏼Mens hydroksokobalamin i seg selv ikke er en bioaktiv koenzymform av B12 og først må transformeres, har det noen bemerkelsesverdige fordeler som skiller den fra andre B12-former (for eksempel kunstig cyanokobalamin ) og gjør det til et interessant alternativ for B12-tilskudd .

Hydroksokobalamin

 • Naturlig B12-form
 • Den nest vanligste formen som finnes i blodet
 • Mest utbredt B12-form i naturlig mat

Hydroxocobalamin Fordeler: Avgiftning og langvarig

👉🏼Hydroksokobalamin har visse enestående helseeffekter, som andre B12-former ikke har.

Langvarig med en ideell depoteffekt

👉🏼For det første binder hydroksokobalamin seg spesielt godt til kroppens transportmolekyler og sirkulerer som et resultat i blodet mye lenger enn noen annen B12-form. Dette sikrer en langvarig og jevn tilførsel av vitaminet (2).

Hydroksokobalamin har også en utmerket depoteffekt, som sikrer både en jevn tilførsel av B12 til cellene, og at kroppens lagre etterfylles optimalt. På denne måten kan til og med perioder med økt etterspørsel (f.eks. gjennom stress) kompenseres av kroppen.

For initialdose med høy dose etter en periode med B12-mangel, er hydroksokobalamin valgmuligheten.

Avgiftende

I tillegg har hydroksokobalamin en spesiell funksjon allerede før den har blitt omdannet til koenzymformene: avgiftning og sykdomsforebygging. Hydroksokobalamin er en enestående cyanidfjerner og brukes derfor blant annet til behandling av røykforgiftning (3). Som et resultat er denne aktive ingrediensen et utmerket alternativ for folk som er i ferd med å slutte å røyke og avgifte fra røyk .

Nitrosativ stressfjerner

Samtidig er hydroksokobalamin også en fjerner av nitrogenoksid (NO) radikaler og dermed et utmerket middel mot det som kalles nitrosativ stress , antatt å være årsaken til en rekke sykdommer. 

👉🏼Hvis du regelmessig tar B12-tilskudd, bør du sørge for at hydroksokobalamin er inneholdt i tillegg til de aktive B12-formene. Selv om det er noe dyrere enn billige cyanokobalamintilskudd, er det klare fordeler med hydroksokobalamin, og det samsvarer med den naturlige B12-profilen som finnes i matvarer.

Vitamin B12-injeksjoner: Hydroksokobalamin vs Cyanokobalamin

Der absorpsjonen av vitamin B12 blir forstyrret, for eksempel i tilfelle mange sykdommer og for de med gastrointestinale problemer, kan det være nødvendig å tilføre B12 via injeksjoner for å omgå absorpsjon i tarmene. Injeksjoner er dessuten et godt hjelpemiddel for rask påfylling av kroppens lager etter lange perioder med mangel.

👉🏼Her er hydroksokobalamin spesielt fordelaktig fordi det absorberes bemerkelsesverdig godt av kroppen. I mange land er hydroksokobalamin derfor standarden for vitamin B12-injeksjoner; sammenlignet med det syntetiske alternativet cyanokobalamin, er fordelene med hydroksokobalamin spesielt tydelige (4):

👉🏼For det første er opptaket av hydroksokobalamin mye høyere; for det andre sirkulerer det mye lenger, mens cyanokobalamin skilles ut ganske raskt. Disse to faktorene tillater mye lengre intervaller mellom de enkelte B12-dosene. For vedlikeholdsbehandling kan en injeksjon hver tredje måned være tilstrekkelig til å dekke B12-kravet.

Hydroxocobalamin B12-kosttilskudd: piller og kapsler

Disse fordelene er også veldig merkbare i orale kosttilskudd, som piller eller kapsler , og den høye absorpsjonshastigheten viser tydelig hvor mottakelig kroppen er for denne formen. Selv om den absolutte mengden hydroksokobalamin som kroppen får fra et oralt tilskudd, er begrenset av hastigheten på tarmabsorpsjon - som med alle andre vitamin B12-former; de utmerkede absorpsjons- og depotegenskapene er betydelige fordeler her (5).

Når du kjøper kosttilskudd, anbefales det derfor ikke å kjøpe produkter med billigere, lengre varig cyanokobalamin, men å sørge for at ingrediensene er så naturlige som mulig. Den optimale løsningen vil være en blanding av hydrokso-, metyl- og adenosylkobalamin.

Hydroksokobalamin for avgiftning

Som nevnt ovenfor er hydroksokobalamin en veldig effektiv cyanidfjerner. Interessant, reagerer det med cyanid for å danne cyanokobalamin, som deretter skilles ut av kroppen. I denne sammenheng er cyanokobalamin således et avgiftningsprodukt, noe som naturlig reiser spørsmålet om hvor nyttig det er å bruke som den viktigste aktive ingrediensen i kosttilskudd. Røykere har allerede en høyere tilstedeværelse av cyanid i kroppene sine, og derfor er hydroksokobalamin et mye bedre alternativ for dem enn cyanokobalamin.

👉🏼I tillegg til cyanid binder hydroksykobalamin også med nitrogenoksid (NO), og reduserer derfor nitrosativt stress - antas å være årsaken til mange sykdommer. 

👉🏼Det forskes for tiden på sammenhenger mellom nitrosativ stress og sykdommer, for eksempel: autoimmune sykdommer, nevrodermatitt, psoriasis, astma, hjerteinfarkt, hjerneslag, demens, Alzheimers, Parkinsons og kreft.

Ulike typer hydroksokobalamin B12

Hydroksokobalamin er veldig reaktivt, og det må derfor bindes til en stabilisator som en aktiv ingrediens. Følgelig finnes forskjellige typer hydroksokobalamin:

 • Hydroksokobalaminacetat
 • Hydroksokobalaminhydroklorid
 • Hydroksokobalaminklorid

Disse aktive ingrediensene skiller seg ikke ut i effekt, men noen terapeuter rapporterer at 👉🏼👉🏼👉🏼👉🏼hydroksokobalaminklorid betydelig reduserer forekomsten av kviser forårsaket av vitamin B12 - men nøyaktig hvordan den gjør det, er ennå ikke avklart.

Hydroksokobalamin - Et godt alternativ for vitamin B12-behandling

I kroppen er hydroksokobalamin den naturlig forekommende forløperen til B12-koenzymer. Den vanlige tilstedeværelsen i matvarer forklarer hvorfor den absorberes så godt av kroppen. På grunn av hydroxocobalaims meget gode depoteffekt er det dessuten sikret en langvarig tilførsel av B12, noe som gjør det til et av de beste alternativene for vitamin B12-tilskudd.

👉🏼For injeksjoner og ved første behandling etter B12-mangel kan hydroksokobalamin betraktes som førstevalgsingrediens; Dessverre er de bioaktive formene ikke tilgjengelige for injeksjoner i kommersielle kosttilskudd, og kan bare fås fra spesialapoteker. Når det gjelder orale kosttilskudd, anbefales også hydroksokobalamin - her kombinert med de to aktive formene.

Kilder:

 1. Farquharson J, Adams JF. Formene av vitamin B12 i matvarer. Br J Nutr. 1976 jul; 36 (1): 127-36. PubMed PMID: 820366.
 2. Keith Boddy, Priscilla King, L. Mervyn, A. Macleod, JF Adams, Retensjon av cyanokobalamin, hydroksokobalamin og koenzym B12 etter parenteral administrasjon, The Lancet, bind 292, utgave 7570, 28. september 1968, sider 710-712, ISSN 0140 -6736, https://dx.doi.org/10.1016/S0140-6736(68)90752-6.
 3. Shepherd G, Velez LI. Rollen av hydroksokobalamin i akutt cyanidforgiftning. Ann Pharmacother. 2008 mai; 42 (5): 661-9. doi: 10.1345 / aph.1K559. Epub 2008 8. apr. Gjennomgang. PubMed PMID: 18397973.
 4. Hertz, H., Kristensen, HP Ø. og Hoff-JØrgensen, E. (1964), studier av vitamin B12-retensjon Sammenligning av retensjon etter intramuskulær injeksjon av cyanokobalamin og hydroksokobalamin. Scandinavian Journal of Hematology, 1: 5-15. doi: 10.1111 / j.1600-0609.1964.tb00001.x
 5. Hall CA, Begley JA, Green-Colligan PD. Tilgjengeligheten av terapeutisk hydroksokobalamin til celler. Blod. 1984 februar; 63 (2): 335-41. PubMed PMID: 6692038.
 6. Link