HALSBRANN - GERD gastroøsofageal reflukssykdom

11.02.2021

De fleste kjenner gastroøsofageal reflukssykdom (GERD) av det vanligste symptomet: halsbrann.

GERD oppstår når muskelen som forbinder spiserøret med magen ikke klarer å gjøre jobben sin. Denne muskelen kalles den nedre esophagealsphincter. Normalt åpner den seg slik at maten kan passere inn i magen, og lukkes for å hindre at mat og sure magesaft flyter tilbake i spiserøret. Når lukkemuskelen slapper av for mye, øker irriterende magevæsker opp i spiserøret, noen ganger forårsaker betennelse og den smertefulle brennende følelsen bak brystbenet, kjent som halsbrann.

Halsbrann kan være ekstremt smertefullt, men det er ikke en alvorlig trussel for helsen din.

Symptomer på GERD

Halsbrann er det vanligste symptomet på GERD. Den brennende følelsen kjennes vanligvis i brystet like bak brystbenet. Den strekker seg ofte fra den nedre enden av ribbe buret til nakken og kan vare i flere timer.

Andre symptomer på GERD kan omfatte:

 • tetthet i brystet eller øvre del av magen
 • tilbakestrømning av sur, sviende, magesyre i munnen
 • kvalme
 • tilbakevendende sur eller bitter smak i munnen
 • problemer med å svelge
 • heshet , spesielt om morgenen
 • sår hals
 • hoste, tungpustethet eller gjentatte ganger "trenger å rense halsen"

Diagnostisering av GERD

Din beskrivelse av smertene dine og andre symptomer, så vel som din generelle helse, er viktig for å stille en diagnose. Legen din kan spørre om symptomene dine er verre etter at du har spis et tungt måltid eller kjente "diettproblematikere" som fettrike matvarer eller meieriprodukter. Han eller hun kan også spørre om det å bøye seg for å binde skolissene eller legge deg forverrer symptomene.

For typiske tilbakevendende symptomer, utfører leger oftest diagnostiske tester og som fører rett til behandling.

Mer alvorlige symptomer, som blødning fra spiserøret eller svelgeproblemer, kan kreve videre undersøkelse. Personer som ikke finner lindring med medisiner, kan også ha nytte av testing.

Behandling av GERD

Selvhjelp

👉🏼 Kosthold og livsstilsendringer er grunnlaget for behandling av symptomer på tilbakeløp:

👉🏼Spis mindre måltider. Et stort måltid forblir i magen i flere timer, noe som øker sjansene for tilbakeløp. Spis flere små måltider gjennom dagen, i stedet for tre store måltider.

👉🏼Slapp av når du spiser. Stress øker produksjonen av magesyre. Gjør måltidene til en hyggelig, avslappende opplevelse. Sitt ned. Spis sakte. Tygg helt. Spill beroligende musikk.

👉🏼Slapp av mellom måltidene. Avslappingsterapier som dyp pusting, meditasjon, massasje, tai chi eller yoga kan bidra til å forebygge og lindre halsbrann.

👉🏼Fortsett å stå oppreist etter å ha spist. Vær stående i minst tre timer etter å ha spist. I løpet av denne tiden, ikke bøy deg, belast deg for å løfte tunge gjenstander eller legg deg ned.

👉🏼Unngå å spise tre timer før at du legger deg. Ikke spis rett før sengetid.

👉🏼Gå ned i vekt, om nødvendig. Ekstra pund øker trykket på magen og kan presse syre inn i spiserøret.

👉🏼Løsne opp. Unngå stramme belter, linning og andre klær som legger press på magen.

Unngå mat som foreverrer situasjonen

 • fettrike matvarer
 • krydrede retter
 • tomater og tomatprodukter
 • sitrusfrukter
 • hvitløk og løk
 • melk
 • kullsyreholdige drikker
 • kaffe ( inkludert koffeinfri ) og te
 • sjokolade
 • alkohol

👉🏼Ikke røyk. Nikotin stimulerer magesyre og påvirker funksjonen til den nedre esophageal lukkemuskelen.

👉🏼Tygge tyggis. Dette øker spyttproduksjonen, beroliger spiserøret og vasker syren ned til magen.

👉🏼Løft hodet på sengen din. Hvis du er plaget av nattlig halsbrann, løft hodet på sengen din ved å plassere en kile (tilgjengelig i medisinsk utstyr) under overkroppen. Ikke løft hodet med ekstra puter. Det gjør refluks verre ved å bøye deg i livet og komprimere magen.

👉🏼Tren med omhu. Vent minst to timer etter et måltid før du trener.

👉🏼Urtemidler

Urter og andre naturlige midler kan være nyttige for behandling av symptomer på halsbrann.

👉🏼Kamille. En kopp kamille kan ha en beroligende effekt på fordøyelseskanalen.

👉🏼Ingefær. Roten til ingefærplanten er et annet kjent urtefordøyelsesmiddel. Det har vært et folkemedisin mot halsbrann i århundrer.

👉🏼Lakris. Dette middelet har vist seg effektivt i flere studier. Lakris sies å øke slimhinnen i esophageal fôr, og hjelper det å motstå de irriterende effektene av magesyre. Deglycyrrhizinated lakris er tilgjengelig i pille eller flytende form. Det regnes som trygt å ta på ubestemt tid.

👉🏼Medisiner

Flere medisiner brukes til å behandle GERD.

 NB!!! Ved lengre tid bruk utarmer flere av disse medisinene B12

Protonpumpehemmere. Disse anbefales ofte først for hyppig, ukomplisert halsbrann. Protonpumpehemmere virker ved å blokkere et enzym i magen som produserer syre. De er tilgjengelige over disk eller på resept.

Histamin H2-reseptorantagonister (H2-blokkere). H2-blokkere er ofte effektive for symptomer som ikke reagerer på antacida eller livsstilsendringer. De er også nyttige ved langvarig vedlikehold etter at protonpumpehemmere har lindret symptomene. H2-blokkere virker direkte på magesyreutskillende celler for å hindre dem i å lage syre. De er allment tilgjengelige enten på resept eller over disk.

Antacida. Disse rimelige reseptfrie legemidlene nøytraliserer fordøyelsessyrene i magen og spiserøret, i det minste i milde tilfeller av halsbrann. Den beste tiden å ta syrenøytraliserende midler er etter et måltid eller når symptomer oppstår.

Prokinetiske midler. Prokinetics hjelper med å tømme magen for syrer og væsker. De kan også forbedre muskeltonen i den nedre esophageal lukkemuskelen. Disse medisinene brukes hovedsakelig når GERD er forårsaket av at magen tømmes sakte.

Tabell: Legemidler som brukes til å behandle GERD


Gravide eller ammende kvinner bør ikke ta disse legemidlene, bortsett fra etter spesifikke råd fra en lege.

Histamin H2-reseptorantagonister


👉🏼👉🏼Kirurgi

De fleste tilfeller av GERD kan håndteres med livsstilsendringer og medisiner. Men for noen mennesker er kirurgi et godt alternativ.

Målet med kirurgi er å stramme nedre spiserør i spiserøret. Operasjonene er generelt effektive og kan eliminere behovet for alle GERD medisiner i noen tid. Til slutt trenger imidlertid mange mennesker å gjenoppta medisiner og i et lite antall tilfeller gjennomgå operasjoner for å gjøre om prosedyren.

Fundoplikasjon. Den vanligste antirefluksoperasjonen er Nissen (360-graders) fundoplikasjon. Denne prosedyren innebærer å ta en del av toppen av magen og lage en løkke den rundt den nedre enden av spiserøret og den nedre spiserøret for å skape en kunstig lukkemuskel. Det forhindrer at magesyre skyves opp i spiserøret.I dag utfører de fleste kirurger fundoplisering som en laparoskopisk prosedyre. Det betyr at spesielle instrumenter og kameraer settes inn i små snitt i øvre del av magen.

LINK