AMSTERDAMTURENE

07.04.2019

AMSTERDAM-TURENE og de ukjente damene......

To ganger har jeg reist på tur med en gruppe «ukjente» damer. Til B12-klinikken i Amsterdam. På to dager blir man ganske godt kjent, spesielt siden jeg følger de fleste inn til legen også. Da får jeg mange personlig historier.

Jeg må først si at jeg har fått tillatelse til å skrive litt fra de forskjellige sine historier. De er anonymiser, men sanne. Flere av damene har nesten identiske historier, og jeg kan kjenne meg selv i de fleste.

Sterke opplevelser og harde KAMPER

Det er triste historier, sterke opplevelser og harde kamper. Jeg må innrømme at det har kommet noen tårer på damenes vegne. Felles for disse historiene er at alle ønsker å bli bedre, og det gir meg energi til å hjelpe flere til å kunne reise og få behandling i Amstedam når helsevesenet her hjemme svikter.

Det er tøft å høre at noen bare ønsker å dø hvis de ikke får hjelp. Andre er faktisk nær døden fordi de ikke har fått hjelp hjemme.

Jeg får høre historier om utmattelse som har ført til at noen har måtte ta avgjørelser på familiens vegne som må forfølge dem livet ut. Ikke alle «friske» forstår hva denne sykdommen innebærer og noen opplever bitterhet og nag fra de nærmeste.

GODTAR FEILDIAGNOSER FORDI MAN IKKE ORKER MER.....

Når utmattelsen er så stor at en godtar at legen gir feil diagnose, psykiske diagnoser som vil forfølge resten av livet, da er en sliten!

Når man ikke orker å gå på do, selv om man vet hvor grusomt det er å tisse på seg. Skammen gjør at man forteller ikke dette til legen.

Noen tør ikke kjøre bil fordi de er redd at hjernetåka skal ta overhånd. Andre har angst for at de ikke skal finne frem der de skal.

REFERANSEVERDIER og prøvesvar???????

Prøvesvar som ikke blir fulgt opp er en gjenganger. Det finnes prøvesvar som er langt utenfor referanseverdi, år tilbake, som aldri er utredet videre.

Når man det siste tiåret aldri har hatt over 300 i verdi på B12, selv med både injeksjoner tabletter, og blir fratatt behandlingen fordi verdiene er bra! Da blir jeg rystet.

RYSTET LEGE

Dr Auwerda har blitt sint og rystet (han har prøvd å skjule det) på norske leger og det de ikke gjør. Han gir gode råd og noen ganger har han også bedt instendig på at noen operasjoner som er oppsatt på pasientene, blir utsatt. «Gi B12-behandlingen en sjanse først», sier han

Å forholde seg til lege, familie og nære venner som ikke har noen formening om sykdommen, annet enn at de mener du er lat. Det er bare å trene, gå ned i vekt eller spise sunnere, som gjelder. Det er ikke enkelt!

MANGE OG GRUSOMME HISTORIER

Jeg kunne skrevet så uendelig mye mer. Historiene er mange og grusomme men ikke unike! Vi er mange som har det sånn, selv om det ikke er til trøst for noen.

Når historiene kommer ut inne på kontoret hos legen så hender det at jeg lurer på hvorfor jeg utsetter meg selv for dette? Jeg vet jo at jeg ikke får sove når natta kommer, pga alle tankene.

Samtidig ser jeg hvor lettet mange blir bare ved å bli trodd! Å få lov til å være ærlig og si «alt» til legen uten å få et misbillig blikk i retur. Det å få behandling som kan hjelpe og som for de aller fleste hjelper!

Da forsvinner de vonde tankene fort og jeg vet at jeg gjør noe godt selv om det er en vond vei å gå.

Jeg vil bare si til alle dere som har vært med til Amsterdam;

- Det var et langt steg å ta med å reise til Amsterdam og lang vei etterpå for å bli friskest mulig. Ingen av dere har gitt opp. Jeg er så utrolig stolt av dere!