Adenosylkobalamin

11.05.2021

ADENOSYLKOBALAMIN

Adenosylcobalamin: en av de to bioaktive koenzymformene av vitamin B12. 

👉🏼Adenosylcobalamin er involvert i energiproduksjon i mitokondriene.

Adenosylcobalamin: Naturlig, bioaktivt vitamin B12

👉🏼Adenosylcobalamin er en naturlig form for vitamin B12, som sammen med hydroksokobalamin er den formen som oftest finnes i mat (1).

👉🏼Også i kroppen vår er adenosylcobalamin den vanligste vitamin B12-formen i alle våre organer og vev, og utgjør omtrent 20% av B12 som finnes i blodet.

👉🏼Adenosylcobalamin er en av de to bioaktive koenzymformene av vitamin B12 som kroppen vår virkelig trenger - den andre er metylcobalamin. Alle andre former for vitaminet må først omdannes til en av disse bioaktive koenzymer for å kunne brukes.

👉🏼For de fleste er denne konverteringsprosessen enkel og problemfri. Imidlertid, i tilfelle av visse genetiske lidelser, næringsdefekter eller metabolske problemer, kan denne prosessen forstyrres.

Adenosylcobalamin

 • En av de bioaktive koenzymformene av vitamin B12
 • Mest utbredt B12-form i organene
 • B12-form i kroppens lager (lever)
 • Virker i cellene
 • Vanligste form i mat (spesielt kjøtt)

Effektene av Adenosylcobalamin B12

👉🏼Adenosylcobalamin er den mest utbredte formen for B12 i kroppens celler. Først og fremst finnes vår største vitaminlager i leveren; adenosylcobalamins faktiske handlingssted er imidlertid i mitokondriene: "kraftverkene" til cellene våre.

Energiproduksjon

I mitokondriene er adenosylcobalamin en kjemisk byggestein av enzymet methylmalonyl-CoA mutase. Dette enzymet er ansvarlig for transformasjonen av metylmalonyl-CoA til succinyl-CoA, som igjen er en del av sitronsyklusen. Sitronsyklusen er en sentral metabolsk prosess som genererer adenosintrifosfat (ATP) - den universelle energileverandøren i menneskekroppen (2, 3). 

👉🏼En mangel på adenosylkobalamin fører dermed til nedsatt ATP-produksjon og som et resultat til kronisk utmattelse og utmattelse, muskelsvakhet, vekttap og utviklingsforstyrrelser.


Nerver

👉🏼I reaksjonen beskrevet ovenfor reduseres også den skadelige metylmalonsyren, som blant annet har en sterk nerveskadende effekt ettersom den svekker syntesen av fettsyrer. Dette er fordi fettsyrer er nødvendig for konstant fornyelse av myelinskeden: det spesielle beskyttende laget over nervecellene.

👉🏼En mangel på adenosylkobalamin skader dermed myelinskeden, forårsaker nervedegenerasjon og død av nevroner.


Hormoner og aminosyrer

👉🏼I tillegg til disse effektene spiller adenosylkobalamin en rolle i metabolismen av viktige aminosyrer og hormoner, for eksempel: valin, isoleucin, treonin, metionin, tymin og kolesterol.

Anvendelser av Adenosylcobalamin

I mange år har adenosylkobalamin blitt administrert med suksess av mange leger og naturopater. I henhold til handlingsspekteret er de sentrale bruksområdene som følger:

 • Kronisk utmattelse og utmattelse
 • Muskelsvakhet
 • Vekttap og anoreksi (4)
 • Fibromyalgi
 • Leverskade
 • Hepatitt (4)
 • Nevropatier / nerveskader, sykdommer i nervesystemet

Et terapeutisk middel for flere alvorlige sykdommer

I følge mange terapeuters erfaring, kan administrering av adenosylcobalamin være et interessant terapeutisk alternativ for de nevnte symptomene og mange ytterligere alvorlige sykdommer. For de som lider av et av symptomene som er spesifisert ovenfor, kan det være veldig nyttig å konsultere en terapeut med erfaring innen mikronæringsmedisin om mulig anvendelse av adenosylkobalamin.

Adenosylcobalamin: Vital men vanskeligere å finne

👉🏼Til tross for de viktige og brede effektene av adenosylcobalamin, er det overraskende sjelden å finne i vitamin B12-tilskudd. 

Årsaken til dette er at den juridiske statusen var uklar i årevis. I dag er imidlertid adenosylcobalamin godkjent som en aktiv ingrediens i EU.

👉🏼Adenosylcobalamin er den hyppigst forekommende formen av B12 i alle vev og organer, og også en av de vanligste i matvarer. 

👉🏼Det brukes av kroppen på samme måte som metylkobalamin, og derfor inneholder kosttilskudd ideelt begge deler.

👉🏼Videre blir rene metylkobalamintilskudd i økende grad satt i tvil, siden de kan føre til overmetylering og også bare gir en av de to nødvendige B12-formene.

👉🏼 Den ideelle løsningen er derfor en blanding av metylkobalamin , adenosylkobalamin og hydroksokobalamin .

Kilder:

 1. Farquharson J, Adams JF. Formene av vitamin B12 i matvarer. Br J Nutr. 1976 jul; 36 (1): 127-36. PubMed PMID: 820366.
 2. Marsh EN. Koenzym B12 (kobalamin) -avhengige enzymer. Essays Biochem. 1999; 34: 139-54. Anmeldelse. PubMed PMID: 10730193.
 3. Wood, HG, Kellermeyer, RW, Stjernholm, R. og Allen, SHG (1964), METABOLISM OF METYLMALONYL-CoA AND THE ROLE OF BIOTIN AND B12 COENZYMES. Annaler fra New York Academy of Sciences, 112: 661-679. doi: 10.1111 / j.1749-6632.1964.tb45043.x
 4. Korkina MB, Korchak GM, Medvedev DI Clinico-eksperimentell underbyggelse av bruken av karnitin og cobalamin i behandlingen av anorexia nervosa Zhurnal Nevropatologii i Psikhiatrii Imeni SS Korsakova (Moskva, Russland: 1952) [1989, 89 (2): 82-87 ] (PMID: 2728726)
 5. Iwarson S, Lindberg J Coenzyme-B12 terapi ved akutt viral hepatitt. Scandinavian Journal of Infectious Diseases [1977, 9 (2): 157-158] (PMID: 897571)
 6. Link